Search

SPOMLADANSKO ENAKONOČJE - OSTARA

Updated: Mar 20

20. marec 2021 - Spomladansko enakonočje in s tem tudi prihod pomladi.


Točka popolnega ravnotežja na potovanju skozi Kolo leta. Noč in dan sta enako dolga in v popolnem ravnovesju - tema in svetloba, moška in ženska, notranjost in zunanjost, vse je sedaj v ravnovesju.


Tudi leto sedaj narašča in v tem trenutku svetloba premaga temo. Naravni svet oživlja, Sonce pridobiva na moči in dnevi postajajo daljši in toplejši. Nežno prišepetano obljubo Imbolca (o katerem sem pisala v blogu v februarju se spomnite boginje Brigit) se izpolni v očitni in bogati plodnosti Zemlje pri Ostari(spomladansko enakonočje ). Čas je, da želje, ki ste jih posadili na Imbolc postanejo akcija. Energija je ekspanzivna in močna . Prvi pomladni dan je!

Ostara je svoje ime dobila po germanski boginji Eostre / Ostara, ki je bila v mesecu aprilu tradicionalno počaščena s festivali za praznovanje plodnosti, prenove in ponovnega rojstva. Iz Eostre /Ostare se je razvilo krščansko praznovanje Velike noči in poimenovanje hormona E(o)strogen, ki je bistvenega pomena za plodnost žensk. Boginja Ostara ima ramena in glavo zajca. Simboli Ostare so:
Boginja OstaraZAJEC

V keltski tradiciji je zajček boginjam sveta in totemska žival luninih boginj, kot so Hecate, Freya in Holda - zajček je simbol lune. Boginja, ki je najbolj povezana z zajcem, je Eostre ali Ostara. Datum krščanske Velike noči je določen z lunino fazo. Nočni zajec, ki je tako tesno povezan z luno, ki vsako jutro umre in vsak večer vstane, predstavlja tudi ponovno rojstvo narave spomladi. Verjeli so, da tako luna kot zajček vsak dan umirata, da bi se lahko ponovno rodila - zato je zajec simbol nesmrtnosti. Prav tako je glavni simbol za plodnost in obilje, saj lahko zajec zanosi med nosečnostjo. Skozi stoletja je simbol zajca pri Ostari postal velikonočni zajček, ki otrokom prinaša jajca na velikonočno jutro, krščanski dan ponovnega rojstva in vstajenja.Zajček simbol plodnostiJAJCE

Jajce (in vsa ostala semena) vsebujejo "ves potencial", polno obljub novega življenja, novih začetkov. Simbolizira ponovno rojstvo narave, plodnost Zemlje in vse stvarstvo. V mnogih tradicijah je jajce simbol za celo vesolje. "Kozmično" jajce vsebuje ravnovesje moškega in ženske,(jin in jang) svetlo in temno, v rumenjaku in beljaku. Zlata krogla rumenjaka predstavlja boga sonca, ki ga obdaja bela boginja, popolno ravnovesje, zato je še posebej primerno za Ostaro - spomladansko enakonočje, ko je vse za trenutek v ravnovesju, in je osnovna energija rasti in širitve. Kaj je torej povezava zajca in jajca? Zgodba o jajcu in zajcu.


Nekoč se je živalsko kraljestvo v navalu velikega vznemirjenja zbralo na sestanku. Moralo je biti nekaj zelo pomembnega in posebnega, saj so na zabavi pričakovali posebno gostjo. Zelo posebna gostja je bila nihče drug kot sama Boginja in vsako bitje ji je želelo podariti prav posebno darilo.

Ampak, ker so bile nekatere živali zelo bogate, nekatere pa zelo revne, so vseeno hotele pripraviti darila, saj so za boginjo želele pripraviti le najboljše. Hare je bil zelo navdušen, zelo je ljubil boginjo in čeprav je bil zelo reven, je imel velikodušno srce - dal ji bo najlepše darilo, ki ga bo našel!

Hare je odhitel domov, da bi videl, kaj lahko najde za boginjo - pogledal je povsod, v omare in pod posteljo, vendar ni bilo nič, tudi shramba je bila prazna, ni ji imel prav nič za dati. Razen ene stvari. Na polici v shrambi je bilo eno jajce. In to je bilo to. Edino, kar mu je ostalo. Hare je nežno vzel jajce iz shrambe in ga ljubeznivo okrasil ter odnesel na zabavo.

Hare je bil zelo zaskrbljen, vse druge živali so darovale zlato in srebro ter dragocene dragulje, vse, kar je imel Hare, pa je bilo jajce. Sčasoma so bila dana vsa darila in Hare je bil čisto zadnji. Hare je zelo sramežljivo predstavil boginji in ji daroval jajce. Vzela ga je in ga pogledala in videla resničnega Harejevega duha. In tako je boginja Hara imenovala za posebno sveto žival- ker je videla da je Hare daroval vse, kar je imel .

In ta Hare je bil zajec. Zato je čas spomladanskega enakonočja in spomladanskega časa ter Velike noči povezan s Zajcem in Jajcem.