Search

Praznik IMBOLC - NOVA KREACIJA ŽIVLJENJA 1. februar - 2. februar

Praznik Imbolc v keltskem sezonskem koledarju označuje začetek novega, začetek pomladi in vznemirjenja novega življenja . Ta čas je označen kot "pospeševanje leta". Izvirna beseda Imbolc pomeni "v trebuhu".


1. in 2. februarja se praznuje Imbolc , prvi od četrtletnih dni, ki označuje začetek pomladi (sredina med zimskim solsticijem in pomladnim enakonočjem). Njegov izvor je povezan z jagnjetino ali obdobjem telitve, ko bi živali začele dajati mleko, in začetkom spomladanske setve starih Keltov.

Čeprav se Imbolc najpogosteje praznuje 1. in 2. februarja, ga lahko praznujemo tudi na sredinski točki med zimskim solsticijem in pomladnim enakonočjem (ali zvečer polne lune, ki je najbližje temu datumu, … Čeprav nekateri temu oporekajo in pravijo, da je na Mlado luno v Vodnarju). Datum praznovanja Imbolca lahko prilagodite tudi tako, da sovpada z vašo točno lokacijo, tako, da praznujete, ko se pojavijo in cvetijo prve spomladanske rože (kot so trobentice , narcise, regrat ).


To je čas, da pustimo preteklost in se zazremo v prihodnost, razčistimo staro in tako ustvarimo zunanji in notranji prostor za nove začetke. To je mogoče storiti na številne načine, od spomladanskega čiščenja doma do čiščenja duha in srca, da se omogoči navdih za nov cikel. Pravi čas je za želje ali posvetitev.


Imbolc je tradicionalno velik praznik in počastitev boginje Brigid (Brighid, Bride, Brigit), ki je bila tako ljubljena kot poganska boginja, da je bilo njeno čaščenje v krščanski cerkevi vpleteno kot sveta Bridget. Je boginja zdravljenja, poezije in kovaštva. Je boginja ognja, sonca in ognjišča. Deželi in njenim ljudem prinaša plodnost in je tesno povezana z babicami in novorojenčki.


Ko se odločite za pomladansko čiščenje, ki ga večinoma izvajamo ravno okrog svečnice (svečnica 2. Februarja) očistimo naš dom tudi na energijski ravni se pravi s kadili (žajbelj, sveti let, dišeče palčke, energijske svečke itd.), poskrbimo še da naš dom dodatno podpremo z dobrimi energijami kristalov, ki jih lahko postavimo po intuiciji v svojem stanovanju. Najbolj vas bodo v času Imbolca(praznika boginje Brigit ) podpirali kristali, ki bodo v vaš prostor prinesli čistost, podporo in odpravljali vse tisto kar ne potrebujete več.


  • Kristali v obdobju Imbolc:

  • · Rdeči granat